Jihde: ”Derbyt är vad hela sporten behöver”

Fredag 27 september brakar SSL loss på allvar med ett laddat Uppsaladerby. Sirius tar emot Storvreta i IFU Arena och för den gamla innebandyprofilen Niklas Jihde är det inget snack – innebandyn behöver matcher som den här för att sporten ska fortsätta utvecklas.

Egentligen hade han tröttnat på att vara innebandyns ständiga go-to-snubbe för massmedier. Niklas Jihde är numera programledare och kommentator i Visasats fotbolls- och hockeysändningar. Det har gått mer tio år sedan han körde ner innebandyklubban i paraplystället för gott, efter en karriär som matat pokalskåpet knökfullt.

Men nu är det allt mer sällan som någon vill prata innebandy. När tidningen ringer så har han både ris och ros att dela med sig av. Vi börjar med kritiken:

– Det borde det ha hänt jättemycket mer med innebandyn. Jag tycker att den har tagit ett steg bakåt. Jag minns när vi spelade vår första VM-final -98 mot Schweiz och visste att vi skulle vinna. Det blev tvåsiffrigt och vi hade kunnat dricka segerölen innan matchen. Då pratade man om att ”vänta bara tio år så är det stentufft där uppe i toppen”. Men det är fortfarande samma lag som slåss om det.

Det har blivit för mycket konflikter och maktspel inom sporten, anser han.

– Man blickar mot fotbollen och hockeyn som skriver lukrativa tv-avtal. Innebandyn måste inse att man snarare konkurrerar med handbollen och sporter på den nivån.

Vad behöver ske?

– SSL och förbundet borde anställa en medieansvarig som letar upp berättelser om spelarna. Det är bara Uppsalabor som bryr sig om att Storvretas Mattias Samuelsson gjorde hattrick mot Mullsjö. Berätta i stället att han stoppade en ficktjuv i Uppsala centrum.

Över till det positiva, för Niklas Jihdes syn på innebandyn är långt ifrån nattsvart.

– Kvaliteten på sporten har exploderat. Storvreta hade slagit vårt guldlag (med AIK, reds anm) från 2009 med 10–0.

Han älskar också en rejält uppiskad derbystämning:

– Ett derby som det mellan Sirius och Storvreta betyder allt för innebandyn. Sådan rivalitet ger en serie näring. De matcherna måste vara rock’n’roll och de ska eldas upp i dagar innan. Storvreta kan prata om storebror mot lillebror och Sirius ska anklaga Storvreta för att ha köpt och köpt som ett gammalt Real Madrid tills de fick dålig ekonomi. Så ska det vara, och sen ska man inte ta saker så personligt.

Vad ser du fram emot annars i årets SSL?

– Att se Varberg tillbaka där de hör hemma. Kul också att Visby har fått upp ett lag, det är lite exotiskt. Annars har SSL blivit som La Liga, där Storvreta och Falun är Real Madrid och Barcelona. Samma lag vinner nästan jämt och det står mellan dem igen.

Fakta

Niklas Jihde

Ålder: 43.

Bor i Vallentuna med fru och två barn.

Gör: Programledare och kommentator på Viasat. Tränar sonens innebandylag i Vallentuna.

Klubbar som innebandyspelare: Hovshaga, Pixbo, Grasshoppers (Schweiz), AIK, Linköping.

Facit: 372 matcher, 422 mål, 300 assist, 722 poäng.

Landslaget: 83 matcher, 80 mål, 59 assist, 139 poäng.

Främsta meriter: 4 SM-guld, 5 VM-guld, 3 Europacupguld.