Yngst med svart bälte – vill nu erövra Europa

Ella Elvander är Upp­salas egen Karate Kid. 19-åringen är yngst i landet med svart bälte och siktar på medaljer i U21-EM.

– Sporten har gett mig en otrolig självsäkerhet, säger hon.

När undertecknad växte upp, för tusen år sedan på 1980-talet, var karate det coolaste man kunde syssla med. Alla ungar hade tvärkoll på vilka elever som utövade denna repsektingivande sport, men det gällde att vara på sin vakt för många ljög och påstod sig kunna karate. Dessutom influerade filmen Karate Kid en hel generation. Nu för tiden finns ett helt annat utbud av kampsporter, men fortfarande har karate ett speciellt skimmer över sig – i alla fall om man frågar Ella Elvander

– Karate är en perfekt sport som kombinerar styrka, kondition och rörlighet. Man tävlar lika mycket mot sig själv som mot någon annan och sporten har fått mig att växa som människa. Jag har blivit väldigt självsäker som person efter att jag började med karate, säger Ella Elvander.

Ödmjuka ledare

Det var egentligen en slump att det blev karate. Som liten höll hon på med bland annat gymnastik och simning, men kompisarna hade läst om karateträning och tog med henne på ett pass. Kompisarna gick vidare till andra äventyr, men Ella Elvander blev kvar.

– Det var sådan speciell känsla i klubben. Jag gillar verkligen alla människorna och stämningen i KFUM Uppsala. Det är mycket respekt och ödmjukhet. Trots att det inom karate gäller att avancera uppåt i graderna så är det viktigaste att alltid vara en bra förebild och ledare.

Hon har blixtsnabbt avancerat i graderna och i februari klarade hon de tuffa testerna med teori, teknik och fighting för att få ta på sig det mytiska svarta bältet. Just nu är hon yngsta karateutövaren i landet med svart bälte.

– Väldigt stort så klart. Det är en bekräftelse på att man lyckats med något man kämpat för.

Motståndare i sinnet

Ella Elvander har tävlat inom fighting med full kontakt en hel del tidigare, men satsar nu på disciplinen Kata. Där visualiserar utövarna en motståndare och utför bestämda tekniker och rörelsemönster. Det gäller att ha rätt inlevelse, andning och fokus. Sedan bedömer fem domare vilken tävlande som gjort detta bäst.

– Det är en himla speciell känsla och det gäller att verkligen leva sig in i rörelserna. Jag är tekniskt skicklig och gillar att visualisera motståndaren. Därför passar Kata mig väldigt bra.

Vann samurajsvärd

I början av månaden kom hon tvåa individuellt i en Golden League-tävling i Schweiz, mot många äldre och högre rankade motståndare, samt trea i lagdelen. Hennes pris blev sylvasst.

– Jag vann ett samurajsvärd. Det var inte helt enkelt att få med på planet hem. Vid incheckningen väckte det många frågor, men till slut gick det som special baggage.

Förra året debuterade hon i U21-EM och kom då sexa. En placering hon tänker förbättra i år.

– Jag ska jag på träningsläger i juni och även tävla i några riksmästerskap. Men målet är att placera sig i topp tre i U21-EM även om det kan bli väldigt tufft.

Fakta

Ella Elvander

Ålder: 19

Bor: Centrum

Studerar: Tekniskt-basår för behörighet till läkarprog

Aktuell: Sveriges yngsta med svart bälte, gradering senpai

Klubb: KFUM Uppsala

Karatestil: Shinkyokushinkai

Tävlar: I disciplinen Kata