Uppsala bäst – men inte på allt

Uppsalabo, sträck bo dig! Du bor i landets bästa stad, en stad som också rankas som den bästa cykelstaden och dessutom utsetts till Årets klimatstad. Men även solen har sina fläckar.

Plötsligt smällde det bara till. Först kom tidningen Fokus med sin årliga kommunrankning ”Här är det bäst att bo” som visade att Uppsala för femte året i rad är Sveriges bästa stadskommun att bo i.

I kategorin bäst för unga hamnar Uppsala på plats fyra och rankas totalt sett som trea i landet när det gäller hur mycket livskvalitet invånarna får för pengarna i förhållande till bostadspriserna.

Årets klimatstad

Knappt hade glädjeyran lagt sig förrän det stod klart att Uppsala för andra gången tar hem priset som Årets klimatstad 2018 i Världsnaturfondens stadsutmaning One Planet City Challenge. Förra gången var 2013.

I år belönas Uppsala kommun för ”sina breda insatser för hållbar mobilitet och för sina ambitioner kring förnybar energi och energieffektivitet.” Det sistnämnda handlar inte minst om Uppsalas tuffa mål att bli klimatpositiv senast vid utgången av 2050.

Kommunen går nu vidare till den internationella finalen i One Planet City Challenge och har chans att bli global vinnare.

Jobbar bäst för cykling

Att kommunen jobbar hårt för att göra stan bättre för cyklister är också ett skäl till att Uppsala utsetts till Årets klimatstad.

Därför är det kanske heller inte så förvånande att Uppsala nu för första gången kniper topplaceringen i Cykelfrämjandets årliga Kommunvelometer, bland 53 deltagande kommuner.

I Kommunvelometern granskas kommunernas cykelarbete samtidigt som cyklisterna får tycka till om ”sin” kommun.

– Vår målsättning är att fler, oavsett ålder, ska kunna cykla tryggt och säkert. Det är bra för både miljön och den enskildes hälsa att cykla. Vi är verkligen glada och stolta att vi är Sveriges bästa cykelstad, säger Daniel Fritz, samordnare för cykelfrågor i Uppsala kommun, i ett pressmeddelande.

Linköping och Lund delar andraplatsen. Malmö, Nacka och Umeå placerar sig på en delad tredjeplats när det gäller cykelvänligheten.

Flera fläckar kvar

Men, som det inledningsvis antyddes, finns det också sådant som fungerar mindre bra i Uppsala.

När det gäller företagsklimatet exempelvis får Uppsala kommun i år betyget 2,96. Det är visserligen något bättre än tidigare då Uppsala låg på jumboplats, men klassas ändå som ”strax under godtagbart”.

Skolresultaten är ett annat problemområde. I januari kom beskedet från Sveriges kommuner och landsting, SKL, att kommunen rasat från plats 79 till plats 146 när det gäller niondeklassarnas resultat.

Och i våras stod det klart att luften i centrala Uppsala är betydligt sämre än vad man tidigare trott. Det innebär att det är långt kvar innan kommunen når det nationella miljökvalitetsmålet Frisk luft.