Tyskland är överallt

Tyskland tar över. På ett bra sätt, alltså. Förr ville nästan inga barn läsa tyska i skolan. Tyskland hade ett fult språk, hiskeliga frisyrer och tråkig fotboll. Men det var då – för nu vill alla leva som en tysk! Här är tre nya bevis.

Ulrika Sunnerman, bokningsansvarig på Welcome Uppsala som arrangerar Oktoberfesten på Flustret 4 oktober.

”Vi tar den här traditionen till Flustret för att det är en jätterolig fest! Om den är det i Tyskland så borde den bli rolig i Uppsala också. Jag har råkat hamna på Oktoberfesten i Mûnchen själv och den är precis som den ser ut på alla bilder. Damer som går runt i de här traditionella kläderna och bär runt på enliterssejdlar med öl, gärna fem i varje hand. Och så ompa-ompa-musik, korvar och andra goda charkuterier. Så ska det bli på Flustret också. Tyvärr utan lederhosen på personalen för det var ingen som hade det hemma i garderoben och det är ett ganska dyrt klädesplagg. Men med långbord, precis som det ska vara, stora ölsejdlar som vi har hyrt in, massor av fatöl som flödar och ett särskilt ompa-ompa-band. Som i Tyskland! Jag tycker generellt att folk verkar gilla Tyskland mer och mer. Allt fler har förstått att det är ett kul och vackert land med god mat.”

Ali Haddadi, Uppsalakrögare som inom kort öppnar restaurangen Alt Berlin:

I juni berättade han för Uppsalatidningen om sin nya satsning.

”Det blir en tysk restaurang, med tysk mat och tyska drycker. Det kommer att bli ett 60-tal platser. Det har varit mycket att göra, men jag tror att det kommer att bli riktigt bra.”

Alt Berlin ligger på Sankt Olofsgatan 28, i fest- och maskeradbutiken Magnetens gamla lokal.

Sedan tidigare äger Ali Haddadi pubarna Churchill Arms och Bierhuis på samma gata. Nu vill han få Uppsalaborna att smörja kråset på tyskt vis. På menyn står bland annat surkål, korv och schnitzel. Självklart med tyskt öl och vin att släcka törsten med.

Louise Kvick, dj och Uppsalastudent:

”Inom elektronisk musik och särskilt techno så har Tyskland haft jättestort inflytande. Där finns mängder av ikoniska klubbar som i sin tur influerat klubbar som Placebo i Uppsala. I Uppsalatrakten arrangeras regelbundet stora utomhusfester på olika ställen, där mycket av musiken är tysk techno. Jag får bara bra associationer av Tyskland – och det första jag kommer att tänka på är techno och klubbkulturen, sedan korv och öl (skratt). Det har också blivit väldigt vanligt att resa till Berlin och gå på klubbar. Särskilt klubben Berghain som blivit nästan mytologisk och alltid bokar väldigt bra artister. Den är mörk och industriell och en del av charmen är att inte vem som helst kommer in. Det gäller att ha rätt style och vibe, det har gjort den lite mystisk och exklusiv. Det känns definitivt som att Tyskland har fått högre status bland unga människor. När jag gick i skolan kändes inte Tyskland häftigt och nästan ingen ville läsa tyska. Men nu känns det som ett öppet och tolerant land, med en generös flyktingpolitik. Och så fullt av bra konst och musik.”

Fakta

Oktoberfest

Flustrets Oktoberfest pågår fredag 4 oktober mellan klockan 18 och 22. Originalet i München pågår i drygt två veckor. Oktoberfest arrangerades första gången år 1810 när den bayerske tronföljaren Ludvigs gifte sig med prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen och anses numera vara världens största fest. Vid lunchtid ropar krögaren ”O’zapft is!” och sedan flödar ölet, som serveras i en typ av enliterskannor som kallas Maß. Utskänkningen sker i särskilda tält som rymmer upp till tiotusen gäster och kan ta två månader att resa. Den traditionella klädseln är lederhosen (skinnbrallor av gris eller hjort) för män och dirndl (blus och kjol eller klänning) för kvinnor.