Sandra fick träffa sin stora idol Amy

Sandra Wiklund fick träffa sin idol Amy Diamond. Det var möjligt tack vare Min Stora Dag, en organisation med målet att uppfylla allvarligt sjuka barns och ungdomars drömmar.

Internationella astmadagen firades häromveckan. 12-åriga Sandra Wiklund från Harbo har en ovanlig och livshotande form av sjukdomen som heter brittle asthma. Den kommer i snabba attacker med kraftiga andningsproblem som påverkar syreupptagningen. Då är det bråttom till sjukhuset.

Sandra har många gånger legat på intensiven med magnesiumdropp, syrgas och respirator. Hon tål inte kyla, fukt eller dofter. Minsta lilla ansträngning och minsta lilla förkylning kan leda till allvarliga attacker.

En glad tjej

Trots att Sandras vardag är fylld av medicinering och behandlingar är hon en glad tjej.

– Det är väldigt jobbigt, jag har sjukdomen med mig hela tiden. Men jag prövar nya saker och ser hur mycket jag klarar av, säger hon.

Enligt mamma Susanne är Sandra en riktig kämpe.

– Hon är en glad person som känner sig stolt när hon utmanar sig själv och hon tävlar inte med andra och vad de andra kan göra.

Min Stora Dag

Familjer med barn med svåra sjukdomar kan få en paus i en tuff tillvaro genom organisationen Min Stora Dag, möjlig tack vare insamlingar som vem som helst kan starta. Förra året fick över 3 000 barn ta del av något kul, i form av uppfyllda drömmar eller andra aktiviteter.

Sandra ansökte till Min Stora Dag. Eftersom hon har beundrat och följt sångerskan och skådespelerskan Amy Diamond sedan hon var fem, var det Amy hon helst ville träffa. Min Stora Dag kontaktade i sin tur Amy och såg till att Sandra kunde träffa sin idol.

– Först träffades vi i en ishall på Östermalm och åkte skridsko tillsammans, säger Sandra.

Spelar elgitarr

Sandra berättar att de sedan åkte till ett hotell där de intervjuades av ett filmteam från Min Stora Dag.

– Det var jättelätt att prata med Amy, säger Sandra, om allt möjligt.

Sandra håller också på med musik och spelar elgitarr sedan två och ett halvt år tillbaka. Det visade sig att båda har astma, samma medicin, till och med samma dos, men Amy har en lindrigare form av sjukdomen.

– Både vi som familj och Min Stora Dag vill tala om att också om man har så svår astma som Sandra kan man leva ett bra liv, fast det blir annorlunda med alla begränsningar och utmaningar, säger Sandras mamma.

Andra medlemmar i familjen är pappa Stefan och tioåriga syster Sofia, som också de fick ta del av Min Stora Dag med program i dagarna tre. Det bestod bland annat av övernattning i en hotellsvit i Stockholm samt besök på spa, bio och restaurang.

Precis som jag tänkt mig

– Amy var precis som jag hade tänkt mig – snäll, glad, busig och med bra humor. Det klickade direkt, säger Sandra, och konstaterar att det var den bästa dagen i hennes liv. Åtminstone hittills.