Ny vattenkris i Järlåsa

Värmeböljan och en förorenad vattentäkt. Det är orsakerna till att bevattningsförbud nu införts i Järlåsa. För­budet gäller ända till oktober.

Orsaken till förbudet är enligt Uppsala Vatten och Avfall att vattenverket inte kan leverera dricksvatten i den mängd som förbrukas.

Detta beror i sin tur dels på att värmeböljan i maj ökat förbrukningen, dels på att man tvingats stänga av en av vattentäkterna i Järlåsa då man upptäckt en oljeförorening i den. Enligt Uppsala Vatten hann man dock stänga av vattentäkten innan föroreningen nådde konsumenterna.

Var sparsam

Även ifjol drabbades Järlåsa av bevattningsförbud, då som en följd av för låga grundvattennivåer. Förbudet omfattade även Vattholma och utvidgades senare till Bälinge, Lövsta­löt, Storvreta och Skyttorp.

Bevattningsförbudet innebär att man inte får:

...fylla sin pool med kommunalt dricksvatten. Det gäller även uppblåsbara pooler, badtunnor och spa-bad.

...använda vattenslang eller vattenspridare för att vattna trädgården.

...tvätta bilen annat än i bilvårdsanläggningar.

...använda högtryckstvätt för rengöring av fasader, altaner och liknande.

I Uppsala stad råder ingen vattenbrist för närvarande, men enligt Bertil Lustig, VA- chef på Uppsala Vatten och Avfall, bör invånarna ändå betänka att vatten är en naturresurs att vara rädd om:

– Vi uppmanar alla i Uppsala att vara sparsamma med sitt vatten och exempelvis inte borsta tänderna under rinnande vatten, se till att diskmaskin och tvättmaskin är helt fyllda innan man kör dem och duscha i stället för att bada.