Middagen förbyts i skräck

Gästerna kastar sig panikslagna på golvet. Personal flyr genom köksdörren. Många chockas när en 27-åring och en oskyldig utbytesstudent skjuts på Flogstapizzerian. Torsdag 14 juni inleds rättegången om mordförsöken.

Skjutningen på pizzeria Capri verkar ha varit över på ett par sekunder. Den misstänkta skytten, en 19-årig man från Uppsala och känd av polisen, ska ha återvänt till matstället efter att ha varit där en stund tidigare tillsammans med en kamrat.

Pojkvännen skjuts

Måltavlan för attacken tros ha varit 27-åringen och studenten ska ha skjutits av misstag. Innan studenten gick till restaurangen träffade han några timmar tidigare fem andra utbytesstudenter på Arlanda. De bodde alla på Sernanders väg och bestämde sig för att gå till pizzerian och äta tillsammans denna första kväll i Uppsala.

– Jag var så stolt över honom. Att han fått kamrater så fort, bara på några timmar, säger studentens flickvän i ett av de första polisförhören på Akademiska sjukhuset.

Vill bara därifrån

Tillsammans reste hon med honom från Holland till Uppsala för att plugga på universitetet, men följde inte med till restaurangen.

I stället får hon kvällen den 12 januari ett samtal på Facebook från en av studenterna på pizzerian. Hon ombeds att snabbt ta sig till Akademiska sjukhuset eftersom hennes pojkvän är skjuten.

I förundersökningen berättar de utländska studenterna hur de sitter tillsammans och äter vid ett långt bord. Restaurangen är välfylld och många kommer och går med pizzabeställningar. Plötsligt hörs flera höga smällar. Några tror att det är fyrverkeripjäser, medan andra ser hur en man kommer in genom entrén och avlossar ett svart handeldvapen.

Mannen riktar enligt vittnen vapnet mot en person bakom studenterna.

– Allting gick så fort. Jag ville bara därifrån. När jag sprang med personalen genom köket och ut på parkeringen tänkte jag att det var ett terrorattentat, säger en kvinnlig student till polisen.

Faller ned på golvet

Väl utomhus gömmer hon sig i ett par buskar tillsammans med flera andra studenter. Eftersom de tror att det är ett terrorattentat är flera rädda att dö.

Först när polisen är på plats vid pizzerian vågar de sig fram från sina gömställen. Den 27-åriga mannen som skjutits inne på pizzerian bärs rätt snabbt bort av kamrater och förs med bil till Akademiska sjukhuset. Studenten som också träffats faller ned på golvet och kan inte ta sig därifrån. Han får vård av första polispatrullen på plats och förs allvarligt skadad till sjukhuset. Båda offren för skotten överlever attacken.

Rätt omgående berättar vittnen för polisen att deras känsla var att den holländske studenten träffats av misstag när han försökte fly från platsen.

Rättegången mot den åtalade 19-åringen misstänkta skytten kommer att hållas i Uppsala tingsrätt. Flera vittnen ska höras och förhandlingarna kommer att ta flera dagar.

Fakta

Mordförsöken på pizzerian

En 43-årig man välkänd av polisen mördas 1 april 2017 vid ett matställe i Boländerna.

En 27-årig Uppsalabo misstänks för att ha anlitat ”dödspatrullen” för mordet, men släpps senare.

27-åringen blir skjuten på pizzeria i Flogsta i januari i år.

Även en student som äter på pizzerian skjuts och får livshotande skador.

En 19-åring åtalas för mordförsöken på pizzerian. Teorin är att han hämnades sin släkting som mördades i Boländerna.

19-åringen åtalas även för grovt narkotikabrott och vapenbrott.

Rättegången inleds 14 juni.