”Jag trodde att jag skulle dö”

Angelica Junhager, 23, var på väg hem när en okänd man försökte våldta henne i Slottsbacken. Hon skrek och slogs, lyckades larma polis och hade även sinnesnärvaro nog att inte torka bort mannens saliv efter att han flytt.

Tack vare det dömdes han till fängelse. Nu vill hon uppmana alla som blir utsatta för övergrepp att anmäla, vittna och stå upp för varandra.

Lördag 3 mars, vid klockan tre på natten, var Angelica Junhager, 23, på stan efter en utekväll. Hon gick uppför Carolinabacken medan hon pratade i telefon med sin pojkvän.

– Han var ute i Stockholm och vi tjafsade. Jag promenerade från Stora torget uppför backen för att kunna avsluta samtalet innan jag skulle ta en taxi och åka hem, säger Angelica Junhager.

Vid markvärmescentralen i mitten av Carolinabacken stannade hon till för att ta fram en cigarett.

– Jag ställer väskan vid huset och fortsätter prata i telefonen. Sedan får jag en obehaglig känsla och vänder mig om. Då smäller det och jag hamnar på backen med någon över mig.

Den okände sliter i Angelicas kläder och pussar henne flera gånger i ansiktet.

– Sedan börjar han pussa nedåt mot halsen, sliter upp min jacka och tar mig hårt på ena bröstet. Det gör ont och jag sparkar och slår och skriker att han ska sluta. Då inser jag att min pojkvän är kvar i telefonen så jag skriker flera gånger var jag är någonstans.

Instinkt: kämpa

Angriparen försöker slita av hennes byxor.

– Han får ner mina leggings en liten bit och jag fortsätter skrika och slåss. Han säger inget utan andas bara tungt. Jag hinner tänka ganska mycket och tror att jag ska dö men min instinkt säger att jag måste kämpa.

Hon vet inte hur länge allt pågår, kanske ett par minuter. Av någon anledning lämnar sedan mannen platsen och springer ner mot centrum.

– Det kom ett vittne till platsen direkt efter. Kanske var det tack vare henne som han flydde.

Strax är backen full av polisbilar, ditlarmade av Angelicas pojkvän.

– Jag var alldeles kall och blöt för jag hade legat i snön. Sedan minns jag bara de blå, blinkande ljusen, och att jag sitter i en ambulans och hyperventilerar.

Trots chocken insåg Angelica Junhager att hon inte skulle torka bort mannens saliv från kroppen.

– Så klar var jag ändå, trots att jag kände mig äcklad. Jag förstod att det var bästa chansen att sätta dit honom.

Vek inte blicken

Angelica Junhager valde själv att rättegången skulle vara öppen för allmänheten.

– Sådant här är vardagsmat för oss kvinnor men många tjejer vågar inte anmäla, för att man tror att man ska bli misstrodd eller skuldbelagd. Jag vill hjälpa andra att våga göra det. För jag vet att mina kläder eller hur mycket jag druckit den kvällen inte spelar någon roll. Han hade ingen rätt till min kropp.

Efter händelsen har hon sovit dåligt, max tre timmar per natt. Hon drömmer ofta mardrömmar. Inför rättegången kände hon sig ändå stark.

– När det var min tur att prata så talade jag rakt till honom och vek inte bort blicken. Jag känner ingen skam över det här. Det är han som ska känna skam, säger Angelica Junhager.

DNA-spåret avgörande

Mellan 11 februari och 11 mars inträffade fem olika våldtäktsförsök i centrala Uppsala. Signalement och tillvägagångssätt tydde på att det kunde röra sig om samma våldtäktsman.

– Jag ville ta fajten för alla de andra fyra tjejerna. Att deras fall lades ner i brist på bevis tog jättehårt på mig också för jag vet vad de har varit med om. Då kände jag att det här hänger bara på mig. Jag kan inte säga säkert att det är samma gärningsman men det är klart att jag tror det, säger Angelica Junhager.

Dagen efter angreppet på henne greps en 30-årig man efter att ha förföljt en annan tjej nära samma plats. Vid en fotokonfrontation tyckte sig Angelica känna igen mannens ögon, men kunde inte säga med hundra procents säkerhet att det var han.

30-åringen släpptes, men först efter att polisen gjort dna-prover. Innan svaren hann anlända blev ytterligare en kvinna attackerad, nu i en gångtunnel.

Det enda av fallen som ledde till åtal var angreppet på Angelica Junhager – för där fanns tillräckliga bevis. Provtagningen hade visat att det var 30-åringens saliv i hennes ansikte. I förra veckan föll domen mot mannen, som dömdes till fängelse i ett år och tre månader för försök till våldtäkt.