Hemlösa fick ny syn på tillvaron

Lena Eklöf har haft samma glasögon i 30 år. Av förklarliga skäl ser hon inte längre så bra med dem. Men nu har hon och ett 30-tal andra av Uppsalas hemlösa fått nya brillor, tack vare ett välgörenhetsprojekt.

Det är fredag förmiddag och i ett av rummen på Mikelsgården har personal från Capio Medocular, Uppsalas äldsta privata ögonklinik, inrättat en tillfällig syncentral. På ett bord står flera kartonger fyllda med hundratals glasögon, sorterade efter styrka.

– Det är glasögon som blivit över efter starroperationer, då våra patienter inte längre har behov av dem, berättar Eva Malm, kundserviceansvarig på Capio Meducular.

Redo för nya bärare

Alla glasögon är uppmätta, diskade och sorterade i plastpåsar, redo att sättas på näsan hos en ny bärare.

– Vår förhoppning är att kunna förse så många behövande som möjligt med nya glasögon i dag. Tidigare har vi skänkt glasögon till Vision for all, en hjälporganisation som förmedlar glasögon i olika projekt utomlands. Men vi tänkte att det kan vara behjärtansvärt att se vad vi kan göra här på hemmaplan i Uppsala, säger Eva Malm.

Stort intresse

Och intresset är stort. Under de förmiddagstimmar aktiviteten pågår hinner ett 30-tal män och kvinnor få sin syn kontrollerad och få nya, matchande glasögon.

En av dem är alltså Lena Eklöf. Hon är strålande glad över sina nya brillor som också klär henne mycket bra.

– Det här är helt fantastiskt! Det betyder jättemycket för mig. Nu kan jag läsa bättre och slipper förhoppningsvis få huvudvärk, säger hon.

Krånglig väg

Via socialtjänsten kan behövande få hjälp med att skaffa glasögon, men enligt Lena Eklöf innebär det en hel del krångel.

– Det gör tyvärr att många, precis som jag, drar sig för att utnyttja den möjligheten.

Om det blir fler välgörenhetsaktiviteter av det här slaget återstår att se. Det fanns hur som helst många glasögon kvar när den tillfälliga syncentralen på Mikaelsgården stängde igen vid lunchtid.