Gitarr är hennes nya passion

Uppsala Internationella Gitarrfestival bjuder som vanligt på ett spektrum av skickliga gitarrister från hela världen. Nästa söndag avslutas festivalen med en vild final där gitarrspel möter körsång, dans och tango. I centrum står sångerskan Kristin Amparo.

Det är dags för sextonde upplagan av festivalen som är en hyllning till världens mest populära instrument. På scen står några av världens främsta gitarrister, däribland amerikanska jazzgitarristen Bill Frisell, den klassiska gitarristen Ricardo Gallén från Spanien och indiska Mohini Dey som visserligen är basist men presenterar sina sensationella färdigheter i sällskap med gitarrvirtuosen IA Eklund i göteborgska Freak Kitchen.

Som final på Uppsala Internationella Gitarrfestival presenteras ett storslaget men lite annorlunda program nästa söndag 13 oktober i Universitetsaulan. ”Abrazo” (kram på spanska) är en ”tangomässa” skapad av tonsättaren Yamandu Pontvik, bror till festivalchefen Klaus Pontvik.

Här möter gitarrerna Uppsalas körtradition genom körerna Allmänna Sången och Canorus. Cirka hundra sångare, musiker och dansare medverkar – och i centrum, som solist, står Kristin Amparo.

– Abrazo är en passionerad, dramatisk och vacker konsert. En berättelse om att sök – och finna. Jag gillar det och det är i linje med musiken jag skapar själv just nu, säger hon.

Kristin Amparo är mest förknippad med två saker. Dels ett lyckat deltagande i Melodifestivalen år 2015 (där hennes starka sångnummer ”I see you” till sist slogs ut av Hasse Anderssons succédänga ”Dans och hålligång”) och dels att hon ungefär samtidigt hade en monsterhit ihop med Albin Johnsén när deras ”Din soldat” gick varm på landets spellistor. I övrigt har hon rört sig fritt musikaliskt, släppt en platta med jazzcovers och gjort massor gästspel på olika artisters låtar, bland annat som medlem i hiphop- och soulkollektivet Femtastic där hon gjorde en EP ihop med Cleo. Men tango är en ny erfarenhet.

– Musiken blir ett nytt möte för mig och en chans att fördjupa mig i det vackra spanska språket. Det känns mycket mer naturligt för mig att framföra det här materialet än vad jag hade vågat tro, säger Kristin Amparo som blev adopterad från Colombia och återvänt flera gånger för att lära känna landet och sin biologiska mamma.

– Musiken har blivit ett sätt för mig att närma mig mina rötter. Man hör naturen genom musiken och det gör att jag känner en närhet till var jag kommer ifrån.

Inom kort släpper hon ett album med arbetsnamnet ”Min längtan”. Musiken är gitarrbaserad med texter på svenska, engelska och spanska.

– Min första riktiga soloskiva. Den här gången skriver jag musiken själv och låtarna är betraktelser från mitt liv.

Fakta

Uppsala Internationella Gitarrfestival

9–13 oktober på Uppsala Konsert & Kongress. Finalkonserten äger dock rum i Universitetsaulan – konserten ”Abrazo” (se ovan).

Bland övriga konserter bör Bill Frisell nämnas. Den hyllade jazzgitarristen spelar med sitt nya band­projekt Harmony, fredag 11 oktober på UKK.

Se hela programmet på www.uppsalagitarrfestival.se.