"Förra gången blev det fajt i Uppsala"

Trots sin långa och kritikerrosade karriär har han aldrig sett sig själv som en duktig gitarrist. Nu är han en del av Uppsala International Guitar Festival 2018.

José Gonzales befinner sig just nu i Madrid. Han är glad och nöjd efter spelningarna i Spanien, där ungefär 2 000 åskådare har kommit varje dag för att se på den hyllade men ödmjuka artisten som själv liknar sitt sound vid Paul Simons och Nick Drakes, och trivs bäst med endast en nylonsträngad spansk gitarr vid sin sida. Men på denna turné har han faktiskt 22 andra musiker med sig.

­ – Vi är ett gäng på totalt 30 stycken som reser ihop, och jag känner att jag verkligen fått vänner för livet. Vi inledde med tre dagars rep i Göteborg och laddade bara upp med att kolla igenom låtarna, så inga större förberedelser, säger han och skrattar.

Turnélivet är inte på långa vägar så hektiskt som det en gång har varit för José Gonzales – han har medvetet trappat ner på antal spelningar och längd på själva turnéerna.

– Mellan 2003 och 2008 var det 150 spelningar om året som gällde, och jag turnerade som en galning. Nu har jag tjej och en dotter på snart ett år så det känns otroligt viktigt att ha mer tid med dem hemma i Göteborg.

Hur är en lyckad spelning enligt dig?

– Jag gillar när det inte känns stelt utan mer klubbkänsla – lite som en hemmafest där folk rör sig pratar och sjunger med. Jag blev positivt överraskad av vår spelning i London nyligen – faktiskt den största någonsin med ungefär 4 000 i publiken. Royal Albert Hall har ju en viss högtidlig aura över sig, men stämningen var förvånansvärt pepp och avslappnad.

Blir du nervös?

– Om det är helt nytt material kan jag fortfarande bli det – och då handlar det oftast om den tekniska biten. Det har varit perioderna utan spelningar då jag mest suttit hemma och skrivit som gjort mig nervös när jag väl ska upp på scenen efter en längre tid. Så under årens lopp har jag lärt mig att regelbundna spelningar är själva nyckeln.

Jag ber José Gonzales att beskriva sitt signum och hur han ser på sitt uttryck "solo med gitarren på ett typiskt singer/songwriter-vis" är svaret jag får utan ett uns tvekan. Men lika snabbt tillägger han att han är mån om variation – just nu har han till exempel tagit mycket inspiration från Västafrika och Mali med mer fokus på rytmer och "groove". Han menar att det är viktigt att hela tiden upptäcka och utveckla nya sidor hos sig själv för att inte tappa tråden.

Vad har du för relation till Uppsala – något speciellt minne?

– Jag har spelat i Uppsala många gånger genom åren, och tycker att det är en otroligt fin stad. Jag har ett minne från senaste gången jag uppträdde på Katalin – det var faktiskt en av de få gånger det blivit fajt och hetsig stämning under en av mina spelningar. Men det löste sig av sig själv till slut.

Och nu kommer du till gitarrfestivalen – för första gången?

– Ja! Jag ska både ha teknikövningar och prata musikhistoria på scen – med min gamla gitarrlärare från Göteborg! Det ska bli jättekul förstås. Sen så är det ju konserten på söndagen som är det avslutande evenemanget. Det är lite speciellt att få vara en del av festivalen nu för första gången, eftersom jag faktiskt aldrig riktigt känt mig som en duktig gitarrist, sammanfattar José Gonzales.

Fakta

Uppsala International Guitar Festival 2018

Var? Äger rum på Uppsala Konsert & Kongress.

När: Pågår mellan onsdag 10 oktober till söndag 14 oktober.

Vad händer? Ett fullspäckat program bland annat bestående av workshops, samtal, konserter och gitarrmässor.

För vem? Allmänhet, gitarrnördar och amatörer – alla är välkomna.

Biljetter och festivalpass? Bokas på hemsidan/tickster.