Fackveteran kliver fram på S-listorna

Polletten trillade ned till valet 2006. Då insåg den fackligt aktiva Inga-Lill Sjöblom kopplingen mellan den fackliga kampen och politiken. I valet därpå tog hon klivet in i kommunfullmäktige som S-ledamot. Nu har hon klättrat rejält på kommunlistan och står även högt upp på riksdagslistan.

Inga-Lill Sjöbloms föräldrar var båda socialdemokrater, men i hemmet pratades det inte politik särskilt ofta.

– Mitt politiska intresse väcktes genom det fackliga arbetet. Jag blev arbetsplatsombud för Kommunal 1999. Senare blev jag tillfrågad om jag ville jobba heltid som förtroendevald och tackade ja till det. Men det var först inför valet 2006 som jag såg hur de fackliga frågorna och politiken hörde ihop och började engagera mig även politiskt, säger hon.

Klättrat på listorna

I valet 2010 valdes Inga-Lill Sjöblom in i kommunfullmäktige och efter valet 2014 blev hon även ledamot i socialnämnden. Men fram tills nu har hon stått långt ned, på plats 23, på Socialdemokraternas kommunlista. Nu återfinns hon på plats 8. Dessutom är hon sjätte namn på riksdagslistan. I den meningen är hon ett nytt ansikte i Uppsalapolitiken, vilket ju är temat för denna artikelserie.

Att Inga-Lill Sjöblom brinner för arbetsmiljö och arbetsrätt är inte svårt att räkna ut. Men på frågan vad hon tror blir viktigast i valet här i Uppsala är svaret mer oväntat:

– Jag hoppas det ska handla om skatten! Ska vi sänka skatten, som alliansen vill, eller satsa på välfärden? Det går en viktig skiljelinje här.

Om du får ändra på tre saker i Uppsala, vad skulle du göra då?

– Anställa fler inom vård, skola och omsorg. Införa obligatorisk språkträning för personal inom välfärden med otillräckliga svenskkunskaper. Utveckla fritids till ett ”lärfritids” för alla.

Fakta

Inga-Lill Sjöblom

Ålder: 58 år.

Bor: I villa utanför Vänge.

Familj: Sambo och en vuxen son.

Gör: Boendeassistent på ett LSS-boende inom social­psykiatrin. Ledamot i kommunfullmäktige och i socialnämnden. LO-­fackens ordförande i Uppsala-Knivsta. Facklig ledare inom Socialdemokraterna i Uppsala kommun.

Intressen: Just nu mitt lilla barnbarn, annars fackliga och politiska frågor.

Politisk förebild: Olof Palme!

Val 2018