En stilla flört på Fågel blå

Stadsbilden förändras raskt när Uppsala växer. Som tur är finns det gott om fotografier som ­hjälper oss att minnas hur det såg ut förr.

I den här artikelserien lyfter vi tillsammans med ­Upplandsmuseet fram glimtar ur det förflutna.

Kring mitten av 1900-talet vimlade det av biografer i Uppsala.

De gav möjligheter till en stunds verklighetsflykt, eller en stilla flört i biosalongens mörker till ett överkomligt pris.

En av stadens legendariska biografer var Fågel blå på Svartbäcksgatan, som uppfördes efter ritningar av stadsarkitekten Gunnar Leche 1935.

God beredskap

Bilden här intill är tagen 1942 och det som visas är flygfilmen ”Första divisionen” med stjärnorna Stig Järrel och Hasse Ekman.

Under andra världskrigets orostider ville man visa att beredskapen var god och stärka patriotismen. Filmer som ”Första divisionen”, ett äventyr i en svensk flygdivision med spänning, humor och sång, passade väl in i tidsandan.

Hus på sniskan

Byggnaden i bakgrunden är Celsiushuset, det gamla observatoriet från 1700-talet. Den världsberömde astronomen och vetenskapsmannen Anders Celsius lät anlägga observatoriet ovanpå ett äldre hus.

Bottenvåningen var medeltida, och alltså äldre än drottnings Kristinas stadsplan. Det är därför det enda hus längs gågatan som inte inordnar sig i 1600-talsplanens rutnätsmönster, utan ligger lite på sniskan.

Revs för gallerian

Ända fram till att man byggde Sankt Persgallerian 1967 var Celsiushuset kringbyggt av hus. Biografen var ett av dem. Hela kvarteret S:t Per revs för att ge plats för gallerian, även Leches biograf, och kvar stod Celsiushuset som en udda solitär.

Biografen Fågel Blå fick en ny lokal inne på gallerian och man fortsatte visa film till 1989.

Tips: Gå in på digitalt­museum.se och välj Uppsala så kan du själv söka i bildarkivet.