Dofterna som ska få dig att flytta

Riksbyggen tar vägen via näsan för att sälja sina nya lägenheter längs Östra Ågatan i Uppsala. Dofter som ”Eau de kaffe och kaka” och ”Eau de vinylsamling” ska skapa hemtrevnad och trygghet.

Förra veckan, vid presentationen av den första visningslägenheten i Brf Åsikten Södra 1, lanserade Riksbyggens sina nya ”trygghetsdofter”. Små parfymflaskor och doftprover med oväntade luktupplevelser som kaffe och kaka, öppet fönster, vinylsamling (!) eller blomlåda – att applicera i lägenheten för att skapa maximal trygghet och mysfaktor.

”En doftexplosion”

– Besökarna fick med sig doftprover hem. Det var mycket uppskattat och vårt doftrum, där alla dofterna blandades i en doftexplosion, gjorde folk lyriska, säger Karin Dimander Lannergård, sälj- och marknadsansvarig på Riksbyggen Bostad i Uppsala.

Här kan man kanske nämna att boende i området för de nya lägenheterna tidigare klagat på den mindre angenäma odören från reningsverket ett par kvarter bort. Bakgrunden till kampanjen är dock en annan, nämligen Riksbyggens ”trygghetsfilosofi”. Ett sorts skyddsnät som gör att kunden ska känna sig trygg med sin bostadsrättsaffär. Det handlar bland annat om ersättning för dubbel boendekostnad i upp till ett år och avbokningsskydd.

Ny metod

– Nu tar vi filosofin ett steg längre och låter den omfatta doften hemma, som också är trygghetsskapande. Nybyggda lägenheter luktar mest nytt men sen vill man ju att det ska lukta hem och då kan våra nya dofter kanske hjälpa till. Vi försöker tänka nytt.

Funkar det?

– Ja, jag är själv jätteförtjust i kaffe och kaka. Den doften är min favorit, gör mig trygg.

Det är inte första gången Riksbyggen tar till okonventionella marknadsföringsmetoder. Nyligen anordnade Riksbyggen ett crossfitpass i Kapellgärdsparken när en visningslägenhet för Brf Aftonfalken presenterades vid Råbyvägen.

Blir det viktigt att tänka utanför boxen när bostadsmarknaden går trögt?

– Vi har alltid försökt tänka utanför boxen, både vid goda eller trögare marknader. Marknadsläget i Uppsala är visserligen tufft just nu, med många nyproduktioner ute, men det är ändå många människor som vill flytta och det är viktigt att tillföra dem energi.

Fakta

De fem trygghetsdofterna

Eau de kaffe och kaka – ”som en fruktig efterrätt och en god kopp kaffe”.

Eau de blomlåda – ”som balkongens blomlåda med gröna blad en sommarkväll”.

Eau de öppet fönster – ”som gran, mark och höstbrasa utanför ett öppet fönster”.

Eau de vinylsamling – ”som vinylsamlingen du bläddrade genom som barn”.

Eau de hamam – ”som ett blommigt hemmaspa”.