Belönades för rådig insats

Melinda Atas och Ibrahim Karademir har fått diplom av Uppsalapolisen för sitt rådiga ingripande en kväll i januari i år. Deras insats räddade livet på en ung kvinna.

– Det känns självklart väldigt bra att kunna göra skillnad. Att vi hann agera innan det var för sent och att vi vågade ingripa, säger Melinda Atas.

Hon bor i Märsta och pojkvännen Ibrahim Karademir i Södertälje. Den aktuella kvällen i januari hade paret varit i Uppsala för att äta middag på en restaurang som drivs av Ibrahim Karademirs familj.

Sent på kvällen började de köra hemåt, mot Stockholm.

– Vi åkte på motorvägen och det var när vi passerade under en bro som jag upptäckte att det satt en kvinna på broräcket. Jag skrek åt min pojkvän att han måste stanna och backa tillbaka. Han tvekade lite men gjorde som jag sa. Man får ju varken stanna eller backa på motorvägen, men det här var ju en nöd­situation, säger Melinda Atas.

Agerade snabbt

Medan hon larmade ambulans och polis via 112 sprang hennes kille upp på bron och lyckades dra ned den unga kvinna som klivit upp på broräcket ovanför motorvägen. Några andra personer dök också upp och hjälpte till.

– Vi var hela tiden så rädda för att hon skulle hinna hoppa, det var verkligen otäckt. Nu i efterhand vet vi att hon fått hjälp och det känns ju bra, säger Melinda Atas.

Tackades med diplom

För en tid sedan kontaktades Melinda och Ibrahim av Uppsalapolisen som ville träffa dem för att personligen tacka dem för deras rådiga ingripande. Mötet ägde rum på polishuset i Uppsala i förra veckan och då fick paret ta emot var sitt fint diplom av Jale Poljarevius, länspolisområdschef i Uppsala/Knivsta.

Har ni lärt er något av den här händelsen?

– Ja, att man ska vara uppmärksam och att inte dra sig för att ingripa om man har möjlighet till det, säger Melinda Atas.