Både glädje och vemod inför utspringet

Tisdag 5 juni händer det. Då tar över 2 000 gymnasieelever i Uppsala studenten. Två av dem är Julia Cassman och Emma Olsson på Lundellska som ser fram emot dagen med skräckblandad förtjusning.

– Det ska bli jättekul, jag är helt exalterad! Samtidigt är det jobbigt, skolan är ju trygghet för en, säger Emma, som läser samhällsvetarprogrammet.

– Jag tror det kan kännas tomt när man inte vet vad man ska göra ... Det är nu allvaret börjar, säger Julia, som läser naturvetarprogrammet.

Båda tycker att gymnasieåren gått väldigt snabbt:

– Det känns som om första dagen var igår! Tiden har bara flugit fram.

Många skivor

Det som snurrar mest i huvudet på dem just nu är alla studentskivor. De har förköpt biljetter till tre, fyra stycken och tror att de hinner med ytterligare någon innan den stora studentfesten på Flustret 5 juni – för den har de också fixat biljetter till.

– Hela grejen med studenten är skitdyr, konstaterar Julia.

– Ens egen skiva kostar 500 kronor, de andra 120 kronor styck. Sen kanske man ska ha olika kläder på skivorna, eftersom de har olika teman. Och så studentmössa, klänning och skor ...

Studentmössorna fick de redan i februari. De bär tjejernas namn och programstenen, grön för Julia och blå för Emma. Baktill står årtalet och skolans namn.

– Man kunde lägga till en massa andra utsmyckningar också, till och med få en skärm som blinkade, berättar Julia.

Klänningar har båda tjejerna också hunnit köpa nu, men skorna återstår.

– De måste vara både bekväma och snygga, fastslår Julia.

Klockan 13.15 springer de och alla andra elever ut från Uppsala slott, dit Skrapan förlagt sitt utspring. Därefter väntar en åktur på ett flak där de precis som alla andra studenter ska skråla ”för vi har tagit studeeenten” för full hals i någon timme.

Till Mallorca

Ett par veckor senare bär det av söderut.

– Vi är ett kompisgäng som ska åka till Mallis en vecka. Vi kände att vi ville göra något tillsammans, som en avslutning, säger Julia.

Men när hösten börjar skiljs deras vägar åt. Både Julia och Emma rycker in i lumpen då, fast på var sitt håll.

– Jag har blivit uttagen som kock till pansarregementet P4 i Skövde. Det var inget jag sökte, men på mönstringen nämnde jag att jag gillar att laga mat, säger Julia, som ska göra tio månaders värnplikt.

Ingen militär karriär

– Och jag blev uttagen till bevakningssoldat vid Norrbottens regemente i Kiruna, berättar Emma, vars tjänstgöring inskränker sig till fyra månader.

Varken hon eller Julia har några planer på att göra en militär karriär.

– Mitt favoritämne är psykologi, så jag ska nog läsa beteendevetenskap eller liknande på universitetet. Det skulle vara kul att driva företag också, säger Emma.

– Jag har inte tänkt så mycket på vad jag vill göra än. Men jag vet att jag vill jobba med människor, inte sitta stilla på något kontor, säger Julia.