Älskar scenen men nobbar SM

Ordsprak är tillbaka. På scen, som konferencier och estradpoet, står Alma Kirlic. Hennes längtan efter att möta publiken blir för stor annars. Men hon tänker aldrig mer tävla i poetry slam.

Estradpoesifestivalen Ordsprak fyller fjortis. Bland inbjudna gäster från bland annat USA, Norge och Sydafrika finns också svenskar som Uppsalabon Alma Kirlic – dramatiker och författare. Och så estradpoet då, förstås.

– Jag gillar att stå på scenen och ha publikkontakt. Om jag inte gjort det på ett tag så saknar jag det. Det är ett sorts sug.

År 2015 släpptes Alma Kirlics debutroman ”En svensk kändis”, om bland annat maktspel och hierarkier i teatervärlden. Hon har även skrivit pjäser, som ”Kul med en kvinna!” med premiär på Uppsala stadsteater nu i december. Men det var inom poetry slam (tävlingsformen för estradpoesi) som hon fick sitt genombrott år 2011, när hon kom hon trea SM.

– Året efter så var jag favorittippad. Det gick ännu bättre och jag var helt säker på att jag skulle vinna. Men i finalen så snubblade jag på mållinjen och det tog hårt. Jag blev så arg, vilket i efterhand är helt ologiskt (skratt).

Är du en dålig förlorare?

– Ja, när jag tycker att jag har blivit snuvad. Och det var så jag upplevde det. Ett år senare, 2013, så ville jag väldigt gärna vinna men åkte ur finalen efter ett poängavdrag. Då bestämde jag mig för att aldrig tävla igen. Jag skrev min bok i stället.

På Ordsprak deltar Alma Kirlic även som konferencier ihop med Nils ”Kung Henry” Jansson.

– Ordsprak är en otrolig festival och det bästa är att man får chans att se spoken word-poeter från olika delar av världen. I år kan jag särskilt rekommendera våra gäster från Sydafrika.